Potatis

Något som är vanligt att odla på lantbruken i Sverige är potatis. Svensk färskpotatis till midsommar är aldrig fel, men för att få detta krävs lite tur med vädret och att man är ute i god tid med odlandet. Se till att välja rätt sort, viktigt är att förgro potatisen och vattna och att vara noggrann med växtföljden. Mer än så krävs inte för att få god färskpotatis.

Se till att hitta en sort som du gillar, tidiga sorter som är populära är rocket och minerva. Sorter som funnits ett tag som är populära är också king Edward, early puritan och maris bard. Ser man till Mälardalen är också Maria och pentland javelin populära sorter medan mandelpotatis är en populär sort i Norrland.

Börja förodla inomhus minst 4 veckor innan plantering utomhus och sätt då en potatis i ett kärl som är lågt och som har jord i botten och ställ denna i ett fönster med ljus, då får man groddar som är knubbiga. När du ska plantera ut potatisarna är det viktigt att det är över 7 grader och det du gör är att dra fåror i jorden och sätter potatisen med 20 till 30 centimeters mellanrum och cirka 7 till 10 centimeter i djup. Avståndet mellan varje rad bör vara runt 60 centimeter. Jorden ska helst vara porös då potatisen trivs bäst i sådana jordar.

Täck gärna allt med en fiberväv, detta skyddar mot frosten och skyndar även på växten. När det börjar att grönska så kupar man upp jord runt om plantan så att inte potatisen får ljus. Under högsommaren kan det vara bra att kupa ytterligare.

Se till att inte växter torkar ut och vattna regelbundet, plantan ska blomma och efter blomningen så kan man börja skörda potatisen cirka 1 till 2 veckor efteråt. Hoppas på en glad midsommar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *