Uppfödning av hästar

Uppfödningen av hästar i Sverige är god. Trots detta var det tidigare tal om att det råder hästbrist i hela landet. Detta gällde främst under år 2008 och man jobbade hårt med att komma på en lösning på problemet.

För människor som avlar och föder upp hästar var detta självklart ett riktigt guldläge. Hästbranschen växer ständigt, men ändå verkade det då som om behovet av hästar hade minskat rätt ordentligt. Lösningen på hästbristen var att erbjuda en typ av stöd gällande kompetens för nya uppfödare och aktörer som kom in på marknaden. Det är viktigt att aveln av hästar sker på rätt sätt, för att hästarna ska kunna ha en så hög och bra brukbarhet som möjligt, vilket gäller hästar inom alla olika typer av användningsområden.

I Sverige ser man hästar vid många olika tillfällen. Tävlingar som hästhoppning, dressyr och fyrspann är mycket vanliga, men hästar används även som sällskapsdjur och på ridskolor. En häst behöver vara sund och frisk för att orka med det arbete som vanligtvis krävs från hästen och för att hålla en god hälsa livet ut.

Till Svenska Hästavelsförbundet kan du som föder upp hästar vända dig för utbildning och kunskap, men även om du är i behov av ett pass till din häst. Detta gäller för hästraser som Darmoorponny, Irish Cob, Haflinger, Shire, Clydedale, Kigermustand och många fler. Här kan du även få hjälp med ett pass till hästar med olika korsningar, t. ex. mulor eller åsnor eller annan typ av häst med okänd härstamning. Även zebror kan få ett pass via Svenska Hästavelsförbundet.

För att lättast komma i kontakt med förbunden kan man med fördel använda sig av den kontaktinformation man finner på hemsidan. Här kan du även ansöka direkt om pass eller kolla upp vart ID-kontroller kan utföras. Det är viktigt att man tar hand om sin häst på samma sätt som man ser efter sig själv eller vilket annat husdjur som helst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *