Växtodling del 1

Växtfiber delas upp i frö och fruktfibrer samt stjälk och bastfiber varav växtfiber är uppbyggda på cellulosa. I grupperna så finns bland annat bomull och kapok, lin och hampa som bland annat används till textilier.

Gräsväxter vars frön används som mat kallas för sädesslag men också stråsäd. Säd, sädeskorn, spannmål eller frön tas om hand i olika processer så som att mala, valsa, klippa eller ångpassera och resten av växterna blir till halm. För att förbättra hållbarheten torkas spannmålen vanligen i en spannmålstork. Cerealier är det sammanfattande namnet på frön av alla sädesslag, olika slags ris, hirs med mera.

Vete-släktet består av ax, korn, vete och råg som består av gluten. Vete mals eller valsas och används i bakverk och i matbröd. Grahamsmjöl är fullkornsmjöl är gjort av vete. Veteöl finns, men det är inte så vanligt i just Sverige, däremot i Tyskland. Durumvete innehåller också gluten och används ofta till pasta, det odlas bland annat runt Medelhavet. Dinkel är ett gammalt sädesslag som på nytt börjat nyttjas för bakning. I likhet med andra vetesorter innehåller det gluten. I Sverige odlas det i större utsträckning på Gotland.

  • Korn innehåller gluten och är en del i till exempel tunnbröd och mältat korn används vid framtagning av öl och whisky.
  • Råg mals till mjöl eller valsas och bakas till matbröd och knäckebröd. Råg innehåller gluten.
  • Havre innehåller en sorts gluten, havremjölk tillverkas av havre. Hästar utfodras med havre som är energirikt.
  • Majs kommer ursprungligen från Amerika och det görs till popcorn, mals till majsmjöl, pressas till majsolja eller pressas och ångtorkas till cornflakes. Varma kokta majskolvar med smör eller vitlökssmör och salt är en delikatess. Majs har länge ansetts inte innehålla gluten.
  • Ris äts ofta kokt eller ångkokt och är en basföda i många länder. Risvin tillverkas av ris och håller ungefär 20% alkohol.
  • Rågvete används mest till djurfoder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *